Historie

Vår historie

Sogndalstrand er et gammelt ladested fra seilskutetiden med en lang historie. Allerede i 1660 årene ble Sogndalstrand nevnt som et av de betydeligste handelsstedene i landet.

  • Ladested var et tettsted, hvor borgerne hadde privilegium til å drive handel, vareinnførsel (lossing) og -utførsel (lading).

Utover på 1700-tallet skjedde en sterk vekst i sjøfart, fiske og handel, og Sogndalstrand fikk status som ladested i 1798. Stedet hadde sin storhetstid utover på 1800-tallet, og i 1858 ble Sogndalstrand utskilt som egen kommune. Ladestedet hadde over 500 innbyggere i 1863. I 1944 ble ladestedet slått sammen med landsognet til en kommune, Sokndal kommune.

Både hav- laks- og innlandsfiske – har vært svært viktig for Sogdalstrand, som ligger helt ute ved kysten og hvor lakseelva Sokna har sitt utløp. I 1886 ble det fisket 763 laks med en gjennomsnittsvekt på 6 kilo.

I tillegg til fiske var det særlig handel og sjøfart, samt litt landbruk som folket her levde av. I 1870-årene var det 20 forretninger, 4 bakerier, 2 brennevinsutsalg og 4 skjenkesteder. Det var også tollstasjon, bank, spinneri, seilskutepark, post, jordmor, lensmann, ja – til og med et eget fengsel. Dette ble helst brukt som fyllearrest etter lørdagens utskeielser på torget.

Silda forsvant og gjorde det vanskelig for fiskerne. Da industrialiseringen for alvor slo inn i Norge fikk dette også konsekvenser for Sogndalstrand, og folk flyttet til byene. En etter en la butikkene ned og Sogndalstrand forvandlet seg mer og mer til en spøkelsesby. Husene forfalt og siste butikk ble lagt ned i 1994.

Sogndalstrand ladested, gaten
Sogndalstrand historie, Folvik
Sogndalstrand seilskutetiden, fiske

Fra 1990-årene frem til i dag

En hel liten landsby var etter hvert i stort forfall. Men Eli og Jan Oddvar Omdal fattet interesse for Sogndalstrand, og i 1994 fikk de leie ”Krambua” (fra 1862) og startet med Krambukafe, som en idealistisk dugnadsinnsats for å sette fokus på denne unike bebyggelsen. Samme år ble stedet fredet av riksantikvaren.

Det startet deretter med fire rom i det gamle ”Skredderhuset” (fra 1831), og i dag består Sogndalstrand Kulturhotell av 10 forskjellige bygninger, som rommer overnattingsrom, konferanserom med utsikt rett i lakseelva Sokna, restaurant med fokus på kortreist og hjemmelaget, samt pub i det gamle fengselet. Det eldste huset er fra 1831 og alle rom er forskjellige.

Bebyggelsen i Sogndalstrand er som nevnt fredet siden 1994 – sammen med kulturlandskapet rundt. Riksantivaren har kalt stedet for «kystens Røros».

Vi ønsker å ta vare på det beste i det forgagne. Den gjennomgående filosofien vår har vært «skeivt og opprinnelig», men med moderne bekvemmeligheter. Vi er hele tiden klare for å ta imot våre gjester med smil og varme” sier Eli og Jan Oddvar.

Deres ønske er å ta vare på det beste i det forgagne, og mener at bruk av husene gir det beste vern.

Sogndalstrand fremstår nå i ny prakt og er blitt et populært reisemål, og en svært godt besøkt attraksjon, med et rolig og avslappende miljø uten stress. Interessen til stedet er økende.

Her er det deilig å gå gatelangs og opplev et unikt, rustikt og sjarmerende kystmiljø fra seilskutetida. Noen drar videre neste morgen, andre blir noen dager og benytter seg av områdets flotte turmuligheter og spennende severdigheter, eller bare sitter i solveggen og nyter omgivelsene og en kopp kaffe.

Her i området er kontrastene store; fra Sørlandet med skjærgård og hvit trehusidyll, til det flate landskapet på Jæren mot det åpne havet.

Hotelldriften har bidratt til at det er kommet flere aktører i det lille samfunnet, og etter hvert som hotellet vokste og innbefattet flere av de gamle husene, ble det også satt fokus på å gjenskape noe av det gamle handelsmiljøet på stedet. Næringslivet i Sogndalstrand består i dag av blant annet galleri, suvenirbutikk, kafé, landhandel og museum.

I dag er det ca 80 fastboende i Sogndalstrand. Alle husene i det gamle ladestedet er i privat eie – og en del benyttes som ferie og fritidshus.

Like ved Sogndalstrand ligger elva Sokna, som har blitt en populær lakseelv, og laksen spretter i elva rett utenfor hotellet.

Villsau beiter i kulturlandskapet på Strannaåsen og er et viktig bidrag for å holde vegetasjonen nede.

Dette er stedet vi håper du vil trives i, skape en atmosfære som gir inspirasjon, ro i sinnet og tid til ettertanke.

Sogndalstrand gamle dager, malmtog
Sogndalstrand historie, sjøhus og fly
Sogndalstrand historie

Vi er stolt medlem av
De Historiske Hotel og Spisesteder – «Der din historie skapes»

De Historiske Hotel og Spisesteder er en unik medlemsorganisasjon bestående av mange av Norges mest sjarmerende hotell og spisesteder. Et medlemskap er regnet som et kvalitetsstempel for bedriften, men setter samtidig krav og forventninger til kvalitet, arkitektur og bevaring av historiske verdier. Organisasjonen er internasjonalt forankret gjennom Historic Hotels of Europe og Historic Hotels of America, som er støttet av National Trust for Historic Preservation. Les mer på www.dehistoriske.no

Med fortiden som ramme, ønsker vi å skape nye historier for våre gjester gjennom spennende opplevelser. Håpet er at disse historiene kan fortsette å leve i gjestenes minne lenge etter at de er kommet hjem.

Til tross for at medlemmene i De Historiske har individuelle særpreg og karakter, vil du finne flere fellestrekk; en varm velkomst, spennende historie, utsmykking basert på lange tradisjoner, god service, en vennlig atmosfære og høy standard i alle ledd.

Vi representerer mye mer enn en god hotellseng og et godt måltid, først og fremst representerer vi et mangfold av opplevelser, både innvendig så vel som utvendig.

Velkommen til oss i historiske Sogndalstrand – et godt sted å være!